Loading...
Stavba PR5 2018-02-13T08:00:29+00:00

Project Description

Obstoječe stanje

Stanovanjski blok je zgrajen leta 1963, tik pred uveljavitvijo prvih protipotresnih predpisov. V njem je 20 stanovanj, ki so z izjemo pritličnega in mansardnega stanovanja vsa enaka, dvosobna, velikosti približno 48m2 vključno z manjšim balkonom. Stanovanja so razporejena okrog centralnega stopnišča, dvigala v bloku ni. Čas je stavbo že kar precej načel, da nezadostno potresno varnost pa opominjajo mnoge razpoke na fasadnih stenah.

Celovita prenova stavbe

Projekt celovite prenove Pr5 predvideva, da blok z vseh strani obdamo z novim volumnom, s katerim povečamo tlorisno površino vseh obstoječih stanovanj, hkrati pa tudi konstrukcijsko utrdimo blok do te mere, da je možno na vrhu zgraditi 2-3 nove stanovanjske etaže. S prodajo stanovanj v teh etažah lahko skoraj v celoti financiramo ves projekt.

Kaj lastniki stanovanj s tem pridobijo? Najprej, njihova stanovanja se povečajo iz 48m2 na 75m2. Nove površine bodo v osnovni varianti uporabne kot terase, lahko pa se tudi preuredijo v do dve novi sobi, s čemer prej dvosobno stanovanje postane kar štirisobno. Stanovanje se lahko torej fleksibilno spreminja glede na potrebe uporabnika. Vsa obstoječa stanovanja pridobijo dostop z dvigalom, celotna stavba pa potresno varnost, saj se ojača njena konstrukcija, in energetsko varčnost, saj se toplotni izolira njen zunanji obod.

Prenova stanovanjskega bloka Pr5

Arhitektura:
Studio Krištof arhitekti d.o.o.
www.studiokristof.com

Galerija